Aquesta estratègia de “depuració de censos” busca evitar l'ús de societats suposadament inactives per a cometre fraus i evitar que existeixin societats “zombi” al nostre país.
Durant l'any 2021, i degut una interpretació molt àmplia de la normativa, la AEAT va revocar una multitud de NIF, sent el procés de rehabilitació complex i lent.
La revocació del NIF té diversos efectes, tots ells de gran transcendència:
El NIF deixa de ser vàlid i, per tant, l'empresa ja no pot operar de manera normal
Les entitats financeres deixaran de tenir qualsevol relació amb una empresa el NIF de la qual hagi estat revocat. Això significa, a més, que congelaran els seus comptes, i els saldos que estiguin en els comptes de l'empresa no podran ser disposats fins que el NIF no sigui rehabilitat.
Qualsevol acte relacionat amb les participacions o accions de la societat està prohibit, i no es pot accedir a cap registre públic; per tant, no és possible canviar d'administrador, apoderar persones o presentar els comptes anuals en el registre.
Com veiem, per tant, la revocació del NIF comporta una problemàtica molt important, sent segurament un dels efectes més complexos la congelació dels fons de la societat.
En cas que revoquin el NIF de la teva societat, és necessari presentar un document d'al·legacions i realitzar un seguiment de l'expedient, amb la finalitat de poder aportar tota la documentació addicional que pugui ser requerida per la AEAT per a poder rehabilitar el NIF.
No obstant això, ha de tenir-se en compte que, deguda a la important neteja del cens realitzada per la AEAT en aquest exercici 2021, una societat pot trigar diversos mesos a rehabilitar el seu NIF, fet que pot comportar greus perjudicis.
En cas que l'actuació de revocació del NIF fos completament desproporcionada i comportés un greu perjudici, podria sol·licitar-se l'obertura d'un expedient de responsabilitat patrimonial, amb la finalitat d'obtenir, de l'administració, el rescabalament degut per una actuació incorrecta.