El testament és l'acte pel qual una persona disposa, per a després de la mort, de tots els seus béns, drets i obligacions i a través d'aquest, decidirem a qui i com volem que passi tot el patrimoni que hem generat en vida.
També recomanem que, no sols cal atorgar testament, sinó que cal modificar-ho segons varien les nostres circumstàncies personals. És recomanable revisar el testament cada cinc o deu anys per a adaptar-lo a les nostres circumstàncies (herències, bodes, naixement de fills, separacions, successió d'empresa familiar, grans patrimonis, etc.).
El testador té plena llibertat de testar, respectant sempre la legítima dels hereus forçosos.
El Codi Civil regula les herències i testaments en els articles compresos entre el 662 i 743.
Tipus de testaments
A Espanya existeixen diferents tipus de testament, la seva elecció dependrà de les circumstàncies personals del testador i del seu veïnatge civil.
En la majoria dels casos, el Dret Foral es remet de manera expressa al Codi Civil, però, en el cas de Catalunya, per exemple, es prohibeixen expressament els testaments atorgats davant testimonis.
Per això abordem aquesta anàlisi des del punt de vista del Codi Civil (dret comú).
A l'hora de testar podem triar la manera de fer-ho depenent de diferents circumstàncies. La Llei estableix diferents tipus de testaments:
1. Testaments Ordinaris
Els testaments ordinaris són els següents:
a) Testament hològraf. - És el testament realitzat de puny i lletra pel testador d'acord amb les següents característiques:
- Ser major d'edat.
- Ha d'estar signat i amb el dia, mes i any en què s'atorgui.
- Les paraules ratllades les salvarà el testador amb la seva signatura.
- Si el testador és estranger podrà escriure'l en la seva llengua natal.
Si no compleix amb la signatura i requisits exigits en el Codi Civil el testament serà nul.
El termini per a dur a terme la protocol·lització del testament hològraf és de cinc anys des de la defunció del testador, encara que la persona que tingui en el seu poder un testament hològraf haurà de presentar-lo davant notari competent en els deu dies següents en què tingui coneixement de la defunció del testador,
b) Testament obert. - El testador expressa la seva última voluntat davant Notario. Ho poden realitzar els majors de 14 anys.
En el cas que la persona que atorgui testament estiguin en les circumstàncies després detallades, haurà d'assistir al Notari a atorgar testament obert amb dos testimonis:
- El testador declari que no sap o no pot signar el testament.
- El testador encara que pugui signar, sigui cec o declari que no sap o no pot llegir per si el testament.
- Si el testador que no pogués o sabés llegir fos sord, els testimonis llegiran el testament en presència del Notari i hauran de declarar que coincideix amb la voluntat manifestada.
- Quan el testador o el Notari el sol·licitin.
El Notari no sols fa constar que el testador té la capacitat legal necessària per a atorgar-lo sinó que té l'obligació de notificar al Registre d'Últimes Voluntats la realització del testament i la seva data.
c) Testament tancat. - El Testador, sense revelar quina és la seva última voluntat, declara que es troba continguda en un sobre tancat que lliurament al notari.
Les principals característiques del testament tancat són les següents:
- Si està escrit de puny i lletra del testador haurà de posar la seva signatura al final.
- Si està mecanografiat o escrit per un tercer el testador signarà en totes les seves fulles i al peu del testament.
- Quan el testador no sàpiga o no pugui signar el farà al peu i en totes les fulles una altra persona expressant la causa de la seva impossibilitat.
- Abans de la signatura hauran de salvar-se les paraules esmenades ratllades o escrites entre línies.
2. Testaments Extraordinaris
Són aquells que s'atorguen en situacions extraordinàries i no requereixen la presència de notari per al seu atorgament. Són els següents:
a) Testament militar. - Els militars en campanya, voluntaris, ostatges, presoners i altres individus emprats en l'exèrcit, o que segueixin a aquest, podran atorgar el seu testament davant un Oficial que tingui, almenys, el rang de Capità.
Si el testador estigués malalt o ferit el podrà atorgar davant el Capellà o el facultatiu que li assisteixi. Si estigués en destacament, davant el qual ho mani, encara que sigui subaltern.
Serà necessària la presència de dos testimonis idonis. Aquest testament caducarà als quatre mesos després que el militar hagués deixat d'estar en campanya.
b) Testament marítim. - És el realitzat a bord d'un vaixell de guerra o mercant durant un viatge marítim. El notari és substituït per qui tingui el comandament de l'embarcació. Ho realitza el Capità en un vaixell mercant i el Comptador en un vaixell de guerra.
Serà necessària la presència de dos testimonis idonis. Aquest testament caducarà als quatre mesos després de desembarcar.
c) Testament realitzat en perill imminent de mort. - El testador en perill de mort pot atorgar testament sense intervenció de notari davant 5 testimonis idonis.
Els testimonis han de ser majors d'edat i reunir les condicions exigides per la Llei per a considerar-se idonis.
d) Testament en cas d'epidèmia. - Es pot atorgar testament sense comptar amb la presència de notari davant tres testimonis majors de 16 anys.
Perquè es pugui considerar una pandèmia haurà de ser declarada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i per l'Estat Espanyol, tal com va ocórrer amb la pandèmia del COVID-19.
La condició per a ser testimoni idoni són els següents:
- Obligació de conèixer al testador.
- No poden ser els hereus, legataris o cònjuge (si estan inclosos en el testament) ni els parents dels hereus i legataris dins del quart grau de consanguinitat o segon per afinitat.
Es limita la validesa d'aquest testament a dos mesos des que el testador hagi sortit del perill de mort o cessat la pandèmia.
e) Testament fet en país estranger. - Si el testador es troba fora d'Espanya per vacances o residència a l'estranger també podrà atorgar testament conforme a les normes del país on es trobi.
Perquè el testament sigui vàlid a Espanya no podrà ser atorgat per dos o més persones (mancomunat) encara que aquesta forma sigui acceptada al país on es trobi el testador.
De la mateixa forma es pot atorgar testament obert o tancat davant Cònsol d'Espanya del país en el qual es trobi. Un Cònsol té facultats per a actuar com Notario.
Legislació aplicable:
Estatal: El Codi Civil regula les herències i testaments en els articles compresos entre el 662 i 743.
Catalunya
- Normativa: Codi Civil de Catalunya (Llibre IV, Títol III).
- Particularitats:
- Es reconeix la quarta legítima, menor que en el Codi Civil.
- Major llibertat de testar.
- S'admet el pacte successori.
País Basc
- Normativa: Llei 5/2015, de Dret Civil Basc.
- Particularitats:
- Llibertat de testar ampliada en algunes zones (fur de Biscaia).
- Pot haver-hi testaments mancomunats.
Galícia
- Normativa: Llei 2/2006, de Dret Civil de Galícia.
- Particularitats:
- Testament mancomunat permès.
- Llibertat de testar amb unes certes restriccions.
Navarresa
- Normativa: Fur Nou de Navarra.
- Particularitats:
- Gran llibertat de disposició de béns.
- Institucions com la "fidúcia successòria".
Aragó
- Normativa: Codi del Dret Foral d'Aragó (Títol VIII).
- Particularitats:
- Dret a testar amb major llibertat.
- Es permeten testaments mancomunats.
illes Balears
- Normativa: Compilació del Dret Civil de Balears.
- Particularitats:
- Diferències entre Mallorca, Menorca i Eivissa-Formentera.
- Llibertat de testar ampliada en algunes illes.
Font: www.blog.milcontratos.com
Pot trobar els nostres testaments en línia en la nostra plataforma de documents:
https://www.milcontratos.com/documento-legal/testamento-vital
https://www.milcontratos.com/documento-legal/testamento-digital
https://www.milcontratos.com/documento-legal/testamento-olografo
https://www.milcontratos.com/documento-legal/guia-testamento-abierto