No obstant això ara, en el que els casos són cada vegada més complexos i les lleis cada vegada van sent més específiques i amb major nombre d'excepcions, aquests casos han evolucionat per necessitar el treball de grans equips d'advocats, i altres professionals que, necessiten a mes a més un alt nivell de planificació, control i coordinació multidisciplinar. Al sector de la informàtica ja porta implantat des de fa molts anys però que ara aquest sector jurídic hauria de començar a utilitzar el que s'anomena Project Management (Gestió de Projectes).
És per això que amb les noves exigències del mercat, alguns grans bufets d'advocats, demanen amb més intensitat la possibilitat d'agilitar i coordinar la gestió de projectes legals amb eines tecnològiques per optimitzar el seu rendiment i capacitat de treball.
En l'última jornada organitzada per l'Escola Superior en Administració i Direcció d'Empreses (ESADE) juntament amb la Fundació Wolters, van mostrar un estudi de com aquesta Metodologia anava a créixer cada vegada més en l'àmbit jurídic.
- Què és un Gestor de Projectes Legal, o LPM?
Rosalina Díaz, presidenta de Wolters Kluwer a la jornada d'ESADE va posar de manifest que l'activitat legal evoluciona a passos de gegant i l'atenció d'uns clients cada vegada més exigents comença a requerir certes eines per optimitzar els temps i guanyar posició enfront d'altres bufets.
Un treball diferenciador respecte un bufet d'advocats a un altre és, poder informar a un client, amb gairebé control total, de totes i cadascuna de les tasques que es van a dur a terme, juntament amb els "timmings", les gestions oportunes i els requisits del projecte així com dels costos totals encomanats a l'advocat.
El LPM és una bona eina de planificació, coordinació i gestió, molt recomanable tant per als despatxos com per als seus clients, perquè permet aquesta transparència, així com més millora notablement la comunicació amb el client i permet als despatxos millorar contínuament els seus processos de treball , va explicar José Luis Pérez Benitez, consultor d'LPM, com tots els projectes de gestió, es basa en definir un projecte, planificar-lo, executar-lo i tancar-lo.
- És possible planificar i estructurar el treball que realitzen els advocats?
Encara que després d'haver exposat que cada advocat té una forma de treballar molt artesanal (cadascú fa la seva feina de forma particular) és difícil creure que hi hagi la possibilitat de planificar de manera sistemàtica, l'activitat d'un advocat. Però segons Eugenia Navarro, directora executiva en gestió d'ESADE, creu que a part de ser possible, explica que serà en molt poc temps imprescindible, ja que hi ha una sèrie de processos molt importants que sí es poden mesurar en cada cas.
Afegeix a més que en cada projecte que un despatx d'advocats ha d'afrontar, és molt important, gairebé de vital importància, analitzar tots els elements que conformen els aspectes de risc econòmic, els recursos necessaris que s'han de tenir, els processos que hauran de realitzar i la complexitat, així com la durada i per descomptat el pressupost necessari per complir amb el còmput global i realitzar el balanç per saber si finalment hi haurà rendibilitat en el mateix.
Assenyala que el LPM delimitarà els temps, reduirà els preus i els recursos necessaris en cada projecte, a més que permetrà identificar i fer un seguiment molt més acurat del despatx i de cada un dels advocats, corregint les desviacions que puguin haver-hi i millorant les debilitats.
- La figura del “Legal Project Manager”
Una metodologia d'aquest tipus requereix de la figura del responsable de la gestió del projecte, el Legal Project Manager en anglès.
Aquesta persona és un expert en planificació, organització i assignació de recursos, planificació pressupostària i control. Aquesta figura no ha de ser necessàriament un advocat, el que sí és imprescindible és que conegui molt bé el negoci legal i la cultura jurídica, per poder tenir el camp de visió posat en tots els temes del despatx.
Ha de saber entendre el que el client vol, i ser un Coajudant del lletrat, lliurant-lo de tasques administratives per permetre-dedicar-se a la creació i aportació jurídica que el caracteritza.
- Tots els despatxos poden tenir aquest tipus de metodologia?
Fa molts anys quan les multinacionals i les grans consultores IT van començar a tenir seriosos problemes en la gestió empresarial, es van llançar tots a la implantació d'un programari per a la planificació de recursos empresarials (ERP), una aposta d'èxit per retallar recursos, estalviar diners i augmentar el temps de resposta dels processos interns. Quan van aparèixer els primers ERP, només disponibles per a les grans companyies per la dificultat d'implantació i els diners desmesurat que calia invertir per fer-ho, les petites empreses estaven en desigualtat de condicions i aquests programari quedaven lluny de ser una realitat.
Un dubte que es va plantejar en el debat final va ser la de si aquesta metodologia, complexa i alhora encara embrionària en el jurídic, pot ser apropiada per a tot tipus de despatxos tant grans com petits, i és que a diferència dels ERP en les multinacionals , aquesta metodologia pot ser viable per a tot tipus de bufets d'advocats.
Aquesta adequada planificació i una correcta distribució del treball entre els recursos disponibles va a permetre a l'advocat centrar-se en el que és realment expert, alliberant-se, en el possible, d'altres tasques.
Font: Noticias Jurídicas